Poskupelo brašno, ali ne i hleb

Bez autora
Jul 25 2010

I ratari i mlinari nezadovoljni kvalitetom zrna pšenice ovogodišnjeg roda i prosečnim prinosom od 2,9 tona po hektaru u Mačvi. Tek što je žetva završena, veleprodajna cena brašna na šabačkim mlinovima povećana u proseku za 20 odsto. Kvalitetom zrna pšenice ovogodišnjeg roda i prosečnim prinosom od 2,9 tona po hektaru u Mačvi, nezadovoljni su i ratari i mlinari. Tek što je žetva završena, veleprodajna cena brašna na šabačkim mlinovima povećana je u proseku za 20 odsto. U silose Mlinske industrije Popović ove sezone uskladišteno je 2.000 tona pšenice manje nego prošle godine. Zbog lošeg kvaliteta zrna, u upravi kažu da je i izmeljavanje manje, a trenutna cena od 21 dinar sa poskupljenjem, jedva da pokriva troškove. Proteklih godina, kada je prinos i kvalitet pšenice bio normalan, izmeljavali su 75 odsto brašna. Ove godine razlika je mnogo veća. Ne mogu da izvuku iz zrna ni 55 odsto, tako da su primorani da povećaju cenu.

Poskupelo brašno, ali ne i hlebI ratari i mlinari nezadovoljni kvalitetom zrna pšenice ovogodišnjeg roda i prosečnim prinosom od 2,9 tona po hektaru u Mačvi.

Tek što je žetva završena, veleprodajna cena brašna na šabačkim mlinovima povećana u proseku za 20 odsto.

Kvalitetom zrna pšenice ovogodišnjeg roda i prosečnim prinosom od 2,9 tona po hektaru u Mačvi, nezadovoljni su i ratari i mlinari.

Tek što je žetva završena, veleprodajna cena brašna na šabačkim mlinovima povećana je u proseku za 20 odsto.

U silose Mlinske industrije Popović ove sezone uskladišteno je 2.000 tona pšenice manje nego prošle godine. Zbog lošeg kvaliteta zrna, u upravi kažu da je i izmeljavanje manje, a trenutna cena od 21 dinar sa poskupljenjem, jedva da pokriva troškove.

"Proteklih godina, kada je prinos i kvalitet pšenice bio normalan, izmeljavali smo 75 odsto brašna. Ove godine razlika je mnogo veća. Ne možemo da izvučemo iz zrna ni 55 odsto, tako da smo primorani da povećamo cenu", kaže Vladimir Popović, zamenik direktora ove firme.

U nekim mlinovima šabačkog kraja, cena brašna, povećana je sa 18 na 25 dinara za kilogram. Na ovdašnjem tržištu varira i cena pšenice koja će, kako se procenjuje, i dalje rasti.

I pored poskupljenja brašna, cena hleba u šabačkim prodavnicama nije menjana. Vekna se u zavisnosti od kvaliteta može kupiti od 22 do 40 dinara, a prema obećanju pekara, značajnijeg poskupljenja neće biti.

"Stanovništvo neće nešto posebno osetiti poskupljenje, jedino će manje biti jeftinijeg hleba, dok će gornja cena od 40 dinara verovatno ostati ista, naravno ukoliko ne bude ekstremnog povećanja cene brašna", tvrdi Nebojša Janković, predsednik Unije pekara u Šapcu.

Iz Direkcije za poljoprivredu poručuju da prelaznih zaliha pšenice ima dovoljno i da nema razloga za loše prognoze.

"Stvara se javno mnjenje da je pšenica loša i da brašno mora da poskupi. Podsećam da je kvalitet naše pšenice, računajući šire okvire Evrope, uvek bio iznad standarda. Prema tome, to nije razlog da brašno poskupljuje", kaže Petar Lončar, član Gradskog veća Šapca zadužen za poljoprivredu.

Iako je reč o kriznoj godini za sve, mlinari podsećaju da je najteže ratarima koji nisu uspeli da pokriju troškove proizvodnje, a zbog poremećaja na tržištu najavljen je i sastanak u Direkciji za poljoprivredu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik